Bærekraftsbefaring på Øya 2019

DSC_0057.JPG

Da var det duket for årets Øyafestival for 20. gang i år. Og som i fjor, ville vi invitere våre medlemmer til å bli med på befaring “behind the scenes”. Kunnskapsdeling på sitt beste! Øya er Norges mest populære festival av en grunn, og dessverre var det ikke plass til alle som ønsket å være med på befaringen.

Bærekraft

På Øya fikk vi innblikk i alle tiltakene tatt i bruk i Øyas mål mot å bli Europas mest miljøvennlige festival. Det aller første vi fikk se under befaringen var resirkuleringsstasjonen. Her blir alt avfall på festivalen resirkulert av Natur og Ungdom på frivillighet. I tillegg til resirkulering tenker også Øya på måter de kan redusere avfallet på, blant annet tilbyr de utleie av regnponcho fremfor å selge engangsbruks-poncho.

Og som du kanskje har fått med deg, har Øyafestivalen i år introdusert egne gjenbruk-plastikk-kopper. Det fungerer på den måten at første gang du kjøper en drikkevare betaler du 20kr ekstra for koppen, og videre bytter du koppen inn mot en ny drikkevare i en ny ren kopp. Når Øyafestivalen er over, blir disse koppene sendt til et vaskeri slik at de er klare til å brukes igjen av andre festivaler og arrangører. Disse koppene er et godt eksempel på hvordan vi kan redusere søppel drastisk ved intensiver for sirkulære alternativer. Dette fungerer jo fordi enkeltpersoner sparer 20kr for hver gang de leverer tilbake koppen.

Vi ser også tydelig betydningen av bærekraft på festivalen gjennom tung representasjon av Natur og Ungdom, Fretex, Fortum o.l.

Frivillighet

Øyafestivalen har 2600 frivillige årlig. Øyas frivillige får være publikum noen dager av festivalen som en del av betalingen for arbeidet. Festivalen er den største og mest populære i Norge og blir fort utsolgt, så det faller naturlig inn at de også klarer å tiltrekke seg mange som vil arbeide frivillig mot gratisbilletter. Men de frivillige blir også godt ivaretatt med mat- og drikkeservering plus tilrettelegging for en god arbeidskultur.

Initiativet som Arena Oslo tok med å samle noen av medlemmene til en befaring var en stor og nyttig opplevelse for meg som ny i nettverket. Jeg er meget imponert over de verdier som ØYA jobber etter, og over at ledelsen over mange år har klart å implementere nye tiltak til det beste for publikum og miljøet.
— Erik Forgaard, Administrerende Direktør – Ullevaal Stadion
DSC_0088.JPG

Øyafestivalen er et helt eget mini-samfunn  og derfor en flott arena for å teste ulike bærekraftstiltak for å se hva som fungerer og ikke. Vi heier på dere og arbeidet deres mot å kutte utslipp!

Her er noen verktøy til klimakutt og miljøtilpasninger:

Norske Konsertarrangørers miljøtips (kan brukes av hele kulturfeltet)
Plastfri festival, rapport fra Stokkøya Festival
ALBERT (Film og TV) 
Miljøhåndboken (diverse arrangementer)
Veileder for bærekraftige offentlige innkjøp/anbud
Miljøstiftelsen ZEROs sjekkliste for klimaledelse i kommuner

//Tekst: Tormod J. Løken & Amanda M. Lie
//Bilde: Amanda M. Lie