Oslofølelsen under Urban Future Global Conference


Da var miljøhovedstad-årets hovedarrangement over for denne gang. Urban Future Global Conference herjet i hele Oslo sentrum forrige uke. Future Built, med sitt 10-års jubileum i år, har vært den viktigste driveren for konferansens tilstedeværelse i Oslo i år, samt utarbeidet det faglige programmet sammen med Urban Future. Oslofølelsen ble skapt av Arena Oslo gjennom arrangement og et solid kulturprogram. I samarbeid med Future Built, Urban Future og med støtte fra Oslo kommune ble konferansen en enorm suksess.


Urban Future Global Conference

Urban Future er en stor internasjonal konferanse som tar for seg temaet bærekraftige byer; faktisk den største i Europa. Etterhvert som vi blir fler og mange flytter fra bygd til by, ligger svaret på en bærekraftig fremtid nettopp i byene som i dag står for hele 80% av klimagassutslippene. 70% av verdens avfall og 75% av energiforbruket. Hvordan vi strukturerer samfunnet for å bevare levestandarden samtidig som vi bevarer økosystemet er helt essensielt. Samtidig som vi gjennom den industrielle revolusjon har skapt enorm økonomisk vekst og høynet levestandarden, har baksiden av denne veksten vært ødeleggelse av naturen. Hvordan kan vi bevare veksten og levestandarden, samtidig som vi bevarer økosystemet? Må disse to delene stå i motsetning til hverandre? Klarer vi å skape en planet der metropolene ivaretar, og ikke ødelegger?

Vi tenker best når vi er fler. Menneskers evne til å samarbeide på et globalt nivå er årsaken til dagens miljøkatastrofer, men det er også løsningen. Skal vi reversere global oppvarming og ha insentiver for å bevare økosystemet, er vi nødt til å samarbeide, hele planeten, alle nasjoner, alle byene.

Det er nettopp derfor det er viktig at en konferanse som Urban Future eksisterer. Der byer får en plattform til å lære av hverandre og samarbeide. Urban Future Global Conference holdes i en ny by hvert år. Her møtes de viktigste aktørene og besluttningstakerne fra byer verden over og lærer av de beste for å skape den fremtiden vi alle ønsker.

Arena Oslo

Veldig ofte reiser profesjonelle arbeidstakere langveis på konferanser verden over i helt nye byer uten å faktisk få med seg byen og kulturlivet som er der. Konferansen kunne egentlig vært i hvilken som helst by. Siden denne konferansen handler om nettopp Oslo, så Urban Future og Future Built viktigheten av å koble på Oslos kulturliv og særpreg. Arena Oslo ble derfor hentet inn som partner til konferansen for å gjøre nettopp denne koblingen. Gi konferansen Oslofølelsen.

Etter mange foredrag og faglig påfyll er det viktig og inspirerende med sanseinntrykk ikke bare for hode, men også hjertet og mage.


Side Events

Hagefest i Myntgata 2

Tirsdag 21. Mai inviterte Bykuben til hagefest i Myntgata 2 for hele Oslo. Arrangementet som også fungerte som velkomst for Urban Future deltakerne. Dagen inneholdt dans, musikk, møbler fra renovasjonsetaten, food trucks og mer. Åpen og gratis for alle.
https://www.facebook.com/events/2641694575900799/

Salty Side Event by the Sea

Onsdag 22. Mai arrangerte Arena Oslo et offisielt side event for Urban Future på SALT. Kvelden inneholdt spennede foredrag og samtaler fra Cicero, C40 og EIC-Climate KIC, Oslo Arkitekturtriennale’s programlansering, DogA, Innovasjon Norge, Circular Norway og Rethinking Economics Norge. På SALT denne dagen var det også utstilt en ‘sneak peak’ av Bicycle Architecture Biennale, Global Enviros maskin som omdanner mat til gjødsel. I tillegg hadde støttegruppa for bevaring av Y-blokka stilt ut noen Y formede benker. Hele kvelden avsluttet med konsert fra Svømmebasseng. Arrangementet var åpent og gratis for alle.

https://www.facebook.com/events/936371313421338/

UFGC19 – Den offisielle etterfesten

Torsdag 23. Mai gikk den store offisielle etterfesten av stabelen i gamle Posthallen. Arena Oslo hadde æren av å arrangere denne festen. Maten og drikken ble servert av KöD restaurant. Det store hovednummeret var konsert med Fay Wildhagen. Videre stilte Olav Wiiburg som DJ. Av kunst inneholdt også festen fotoutstillingen “Fargelegg byen” av Andrea Gamst, samt en dystopisk film fra videokunstneren Noah Holt-Seeland.


Kulturinnslag

Vi har gjennom vårt miljø og våre samarbeidspartnere jobbet frem et kulturprogram i åpne byrom. Gjennom kulturmidler fra Oslo kommune har vi skapt og tilgjengeliggjort fantastiske kulturinnslag i de åpne byrommene rundt denne konferansen. Med alt fra pop up perfomance fra De Naive på Youngstorget, Fredrik Høyer sin poesi- og musikkgruppe på Folketeateret, Opera til Folket av Gjøril Songvoll, gatekunst som aktiveres av regn, spesialdesignede y-benker, konferanse og konsert med Svømmebasseng på Salt, har vi virkelig vist frem et bredt spekter av Oslos rike kulturliv.

Kunstnere på konferansen

Arena Oslo har også vært ansvarlig for kulturlivet både på åpningen på folketeateret tirsdag 21. Mai, samt avsluttningen torsdag 23. Mai. Takk til fantastisk live jazz fra Oslo Swingers Club. Spennende slampoesi av Fredrik Høyer. Fantastisk hip hop fra the Juice Crew. Og sist men ikke minst, opera til folket Gjøril Songvoll! Vi ser hvor viktig kultur er i et samfunn.

Arena Oslo har lært og vokst mye på dette samarbeidet og dette prosjektet. Det vil komme beskrivelser som går mer i dybden på metodikken og prosjektet i sin helhet.

Vi vil fortsette å jobbe mot å gjøre Oslo til en smartere og bedre by for arrangementer, kulturlivet og den kreative næringen!


// Bilder og tekst av Martin Hagen & Amanda Lie